Radongas/Energie

RADONGAS IN DE WOONOMGEVING

 

Als verantwoordelijke bouwers vinden wij het belangrijk dat onze klanten die graag zelf bouwen goed begrijpen wat gezond wonen betekend.  Uiteindelijk proberen wij u huizen te verkopen die wij gezond en energieefficient verklaren.  Een grote boosdoener tegen onze gezondheid is Radon. Radongas is een longkankerwekkend, radioactief, kleur- en reukloos, edelgas dat voorkomt in de bodem: klei, grond, zand, grondwater, en zo ook in de bouwmaterialen vervaardigd met deze stoffen. Radongas is de tweede oorzaak van Longkanker in Nederland.

In Nederland sterven er rond de duizend mensen jaarlijks aan radonveroorzaakte longkanker. Dat is 8-10% van de jaarlijkse longkanker gevallen in Nederland. In de Europese Unie sterven jaarlijks rond de 22.000 mensen aan radongasveroorzaakte longkanker.  Het risico van radonveroorzaakte longkanker is bij rokers 25 maal hoger dan bij niet-rokers.  En men moet ook begrijpen dat Radon geen lonkanker hoeft te veroorzaken om ongezond te zijn.  De gezonder de mens de groter de lichamelijke weerstand tegen schadelijke gassen.  Maar Radongas, zoals alle schadelijke gassen, is ongewenst in de moderne woonomgeving.

In de buitenlucht vervliegt Radon heel vlug, maar binnen, voornamelijk door de betere isolatiewaarden van nieuwe huizen, moet men zeer goed ventileren om Radongas naar buiten te voeren.  De minder beton, morter, steensoorten en keramiek binnen, de beter.  Daarom hebben wij besloten onze huizen van de fundering op uiterst Radonarm te ontwerpen.  Voor de uitwendigeconstructie gebruiken wij keramische- of baksteen en voor de  inwendigeconstructie hout, gips- of keramischeblokken.  Dit maakt het percentage Radongas zo laag dat een standaard ventilatiesysteem voldoende is om het moeiteloos en efficiënt naar buiten te voeren.

 

 

  
Beton: (10) - Heel veel
Metselmortel: (09) - Veel
Cellenbeton: (06) - Minder
Kalkzandsteen: (04) - Weinig
Gips en Gipsplaat: (03) - Heel weinig
Gebakken kleiproducten: (01) - Weinigst

 

 

 

ENERGIEBESPARING IN DE WONINGBOUW

 

Energie besparen voor een beter milieu voor ons allen en een kleinere energie rekening voor ons zelf is vandaag niet alleen een uitdaging maar ook een manier van wonen geworden voor velen van ons. De overheid
stimuleert gebruikers om verantwoordelijk gebruik te maken van energie, en mensen willen vandaag ook gezond en zo energieefficient mogelijk wonen.  Door behulp van een continue voortschrijdende bouwregelgeving is energiebesparing goed op weg in Nederland.   Zo moeten bouwwerken aan vele gezondheid-, energiezuinigheid- en veiligheidseisen voldoen.  En alleen door deskundig, verantwoord ontwerp en gelijkwaardige uitvoering kan men de beoogde resultaten bereiken.  Een hooggeïsoleerde woning bereikt men niet door dikkere isolatie te gebruiken, maar door de woning dusdanig te ontwerpen en de uitvoering te controleren.  Denk hierbij aan tochtdichtheid, gebruik maken van de zon, HR-ketels, HR++ Isolatie, HR++ beglazing met U-waarde  1,1  of beter  – drielaagsglas 0,80 enz.  Niet de dikte van isolatie maar de kwaliteit maakt het veschil.   Wij gebruiken uitsluitend de hoogstwaardige isolatie verkrijgbaar in Nederland: Fenolschuim, Kingspan’s Extratherm HR-isolatie ® , wat zeer dun is vergeleken met de goedkopere isolatiematerialen. De dikker de isolatie de goedkoper en de minder isolerend.  De hoogstisolerende isolatiematerialen zijn dun.  Bijvoorbeeld: 5mm luchtbelfolie is gelijkwaardig aan 300mm glaswol, en Kingspan’s Kooltherm en Extratherm zijn de dunst- en hoogstisolerende thermischeisolatieproducten verkrijgbaar in Nederland.

Als ontwerpers en bouwers hebben wij de verantwoordelijkheid gezonde, veilige, energiezuinige en duurzame woningen voor u te realiseren. Het ontwerp van al onze  woningen is afgestemd op energiezuinigheid, gezondheid en duurzaamheid.  Vanaf de aanvang van het ontwerp word de gehele bouw op de verwarming’s- en ventilatiesystemen gestructureerd.  De gehele structuur word getoetst op nauwkeurigheid, tot dat wij er van zijn overtuigd de beoogde resultaten te zullen behalen.  Deze manier van werken is van essentieel belang waar het moderne verwarming’s- en ventilatie installaties betreft.  All onze woningen zijn zodanig ontworpen dat zij uiterst geschikt zijn voor het gebruik van zonneboilers, warmte pompen en moderne ventilatie systemen. Deze ultra-moderne installaties zijn niet goedkoop, maar de nieuwste systemen worden ruim gesubsidieerd door de overheid.

Vraag uw gemeente om informatie over de beschikbare subsidies. Energie leveranciers huren en leasen ook zonneboilers, neem dus gerust even contact met ze op, zou u eventueel een zonneboiler willen huren.

Uw woning wordt normaal opgeleverd met een HR++ combi-boiler en gas-vloerverwarming.  Op de HR-Ketel can men ook een zonneboiler aansluiten en heel wat energie besparen.

 

ZONNEBOILER

De aanschaf- en installatie van een goed zonneboilersysteem kost in de handel tussen €5000 en €6000.  Het bespaart ongeveer 40-50% op warmwater kosten. U krijgt met dit systeem zonnepanelen op uw dak gemonteerd.

 

 

WARMTEPOMP

De aanschaf en installatie van een gas- of elektrische lucht/water warmtepomp kosts tussen de €4000 en €10,000 voor een systeem dat met de CV-ketel werkt. Dit toestel onttrekt warmte uit lucht en water en verwarmt het water dmv gas of elektriciteit.  Een alleenstaand water/water warmtepomp systeem voor een woning van 600 m³  kost rond de €20,000.  U bespaart ongeveer 40-50%  op energie voor warm water.

De warmtepomp systemen hebben alleen een hoog rendement als het verwarmingssysteem als een Laag Temperatuur Verwarming is ingericht. Dit houdt in dat het systeem het best functioneert bij vloerverwarming als hoofdverwarming.  En vloerverwarming als hoofd verwarming is alleen geschikt voor hoog geïsoleerde woningen, zoals wij uw huis bouwen.
U bespaart ongeveer 40-50% op energie voor warm water.

 

Neem contact op met uw gemeente omtrent subsidies voor duurzame energie.

a) Sommige gemeenten geven een subsidie voor het gebruik van zonneboilers, warmtepompen en zonnepanelen in nieuwbouw woningen. 

b) De toegevoegde waarde aan uw woning is minstens €10,000, en uw woning wordt in elk geval ultra-modern gebouwd om alle bovengenoemde installaties gunstig te accommoderen.